RSS

Какво става с нощите ?

23 Авг

 

 Нощите ще стават все по-тъмни, тъй като се наблюдава недостиг от газове, необходими за сътворението на звездите, предупреждават австралийски астрономи.

Разбира се, нощният небосвод няма да помръкне от днес за утре, а процесът ще се прояви след милиарди години. Около една трета от молекулярния газ, необходим за оформянето на звездите, е бил вече „употребен“ във Вселената и в нея ще се раждат все по-малко небесни светила, предвижда австралийският астроном Робърт Браун. Неговият екип изготви карта на светлинната яркост на галактиките, намиращи се на около 5 милиарда светлинни години от Земята, и ги сравни с „близката Вселена“ по концентрация на газове и раждане на нови звезди.

„Установихме намаляване на броя на новосъздадените звезди. Старите галактики са разполагали с десет пъти повече газове като градивна материя, сравнен с този от наши дни“, заяви Браун.

Преди 8 милиарда години една загадъчна сила, наречена от учените „тъмна енергия“, се противопоставила на гравитацията и предизвикала разширяване на Вселената. Този процес силно отдалечил галактиките от мястото, от където могат да се запасят с необходимия им газ за формирането на нови звезди. От което раждаемостта на звездите започнала да спада и този процес ще продължи и в близките милиарди години, предвиждат учените.

Advertisements
 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: