RSS

Мексико слиза под земята

23 Авг

Амбициозният проект Earthscraper, който се предлага да бъде реализиран в Мексико сити, обещава да реши редица проблеми на пренаселения мегаполис, укривайки го под земята.

 „Историческият център на Мексико е в плачевно състояние – казват авторите на проекта от BNKR Aquitectura – и затова изисква прагматичен подход за преустрояването“. Не е сигурно доколко тяхната идея на име Earthscraper наистина може да се нарече прагматична, предвид на това колко необичайна е всъщност.

 Отстрани проектът прилича на издълбана и обърната надолу ацтекска пирамида. На повърхността остава само плоското й „дъно“, което позволява дори останалите в центъра на града колосални здания да бъдат напълно съхранени и да се спести площ. По цялата дълбочина на зданието минава централен стълб свободно пространство, който осигурява снабдяването с достатъчно въздух и светлина, преминаващи през стъкления покрив.

Предполага се, че първите 10 етажа на Earthscraper ще служат за туристически център, където ще се разполагат изложби, посветени на културата на ацтеките и маите. Следващите 10 ще са за магазини и жилища, а най-долните до 55-ия подземен етаж ще се превърнат в офиси.

 Авторите предлагат огромното съоръжение да се изгради в самия център на Мексико, на знаменития площад „Ел Зокало“, един от най-големите в света със страни 240 на 240 метра. Така Earthscraper ще се окаже обкръжен от Двореца на Нациите и местното правителство.
Advertisements
 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: